Ultrazvučni pregled srca

Uz EKG je jedna od temeljnih i neizostavnih pretraga vezana uz srce. Putem ultrazvučnih valova i bez zračenja doznajemo informacije o snazi srčanog mišića, veličini pojedinih dijelova srca, o srčanim zaliscima i mnogočemu drugom.
Kontaktirajte nas!
 

Ultrazvuk srca (transtorakalni ultrazvuka srca – TTE, ECHO) uz EKG je jedna od temeljnih i neizostavnih pretraga vezanih uz srce. Putem ultrazvučnih valova i bez zračenja doznajemo informacije o snazi srčanog mišića (dakle imate li “slabo srce”), o veličini pojedinih dijelova srca, o srčanim zaliscima i još mnogočemu drugom.

Kome je namijenjen pregled

Pregled je namijenjen prvenstveno pacijentima po preporuci liječnika. Osobito može imati smisla nakon prehodanog infarkta, ugrađenog “stenta”, kod šećerne bolesti, tegoba u prsima, otoka nogu, nedostatka zraka, kod prethodno ustanovljene bolesti srčanih zalistaka; prije, tijekom ili nakon kemoterapije.
Ukoliko ste nedavno (npr. > 7 dana) imali operativni zahvat (može biti i mali rez) u području prsnog koša preporučamo pretragu odgoditi za kasnije razdoblje.

Kako izgleda pregled

Pregled se odvija tako da pacijent leži na lijevom boku, glava je na povišenom, a lijeva ruka izdignuta u ramenu, savijena u laktu ispod glave. Ultrazvučna sonda postavlja se i prelazi na nekoliko određenih “točaka” na prsnom košu.

Rizičnost pregleda: Rizika praktički nema budući da se ne koristi zračenje, s time da pretraga zahtijeva ležanje na lijevom boku tako da polijeganje i namještanje može biti neugodno kod bolesti zglobova i kralježnice.

Kako se pripremiti za pregled

Na pregled dođite a da se niste prejeli, najbolje neki lagani obrok ili samo tekućina.
Mobitel kompletno ugasite ili stavite na “zrakoplovni način rada” prije samog početka pretrage.

Uzmite si dovoljno vremena za pripremu medicinske dokumentacije, osobito ako prvi puta dolazite kod nas.

Osobito je korisno sljedeće: zadnji nalaz ultrazvuka srca, zadnji nalaz ergometrije, nalaz zadnje koronarografije (pregleda “žila” srca), zadnji nalaz laboratorija (npr. masnoća u krvi) te zadnji EKG (kao slika, ne očitanje). Bez EKG-a ultrazvuk srca nije potpun, tako da EKG u svakom slučaju trebate ponijeti sobom (najbolje kao sliku). Ukoliko EKG niste radili, rado ćemo vam ga napraviti kod nas. Naime, nalaz ultrazvuka srca može ponekad biti patološki, a EKG uredan i obrnuto. Sve to pomaže nama i vama da pretraga bude uspješnija, da nalaz bude jasno uklopljen u vaš osobni kontekst te da sve kraće traje i vi se posvetite prije vama važnim aktivnostima.

Što očekivati nakon pregleda

Pretragom prvenstveno želimo saznati ima li znakova za “slabo srce”, indirektno “zakrečenja” na žilama srca, bolest srčanih zalistaka i ima li “vode” oko srca. Ponekad ultrazvuk srca može biti koristan radi podešavanja terapije za povišeni tlak.
U svakom slučaju, ultrazvuk srca je jedna od najvažnijih pretraga u kardiologiji budući da dalje usmjerava obradu pacijenta , tj. daje liječniku informacije u kojem smjeru treba ići.
I još jedno, uredan ultrazvuk srca je jako dobar znak, no ne mora značiti da je vaše srce u potpunosti zdravo.

Podijeli s drugima!