Ultrazvučni pregled abdomena

UZV abdomena je pretraga kojom se pregledavaju unutarnji organi trbuha - jetra, gušterača (koliko je vidljiva), slezena, bubrezi i mokraćni mjehur te ev. glavna krvna žila.
Kontaktirajte nas!
 

Pomoću ultrazvučnih valova saznajemo kako izgledaju “unutarnji organi” u trbuhu (jetra, bubrezi). Vrlo je često dio ”sistematskog” pregleda ili se radi zbog kontrole.

Kome je namijenjen pregled

S obzirom da ultrazvuk abdomena nudi široku paletu pregleda, koristan je pri kontroli stanja većine trbušnih organa pa tako i pri pronalasku uzroka te dijagnostici različitih tegoba kao što su:

  • prisutna bol u trbuhu
  • znakovi upale žuči
  • vrućice

Ultrazvučna pretraga abdomena spada među prve pretrage za orijentaciju o mogućim dijagnozama.

Kako izgleda pregled

Pregled vršimo ultrazvučnom sondom, u posebnim slučajevima (npr. CD abdominalne aorte) Color dopplerom na predjelu abdomena, koja je prethodno premazana kontaktnim gelom. Pacijent je u ležećem položaju te prema uputama radi određene pomake, izmjene disanja i položaja.

Sonda šalje zvučne valove i prima ih natrag , te se na temelju dobivenih podataka stvara sliku na ekranu.

Rizičnost pregleda: Pregled nije rizičan, većinom je bezbolan i nema nikakvih posljedica te ne koristi štetno ionizirajuće zračenje kao što je to slučaj s CT-om ili rentgenom.

Kako se pripremiti za pregled

Za UZV abdomena obavezno dođite natašte. Iznimno možete piti samo vodu!

Nekoliko dana (2-3) prije ultrazvuka izbjegavajte gazirana pića i namirnice koje napuhuju crijevo jer to otežava pretragu.

Osobito je korisno sljedeće- donijeti zadnji nalaz ultravuka abdomena kako bi eventualno ranije prisutne promjene mogli usporediti sa sadašnjima.

Što očekivati nakon pregleda

Po završetku pregleda, slijedi objašnjenje rezultata i kratak razgovor u smislu eventualnih daljnih uputa za obradu.

Podijeli s drugima!