Stres-ehokardiografija

Stres-ehokardiografija varijanta je ergometrije koja uključuje i UZV srca. Pretraga spada u “uznapredovale” u obradi srčanih bolesti i dolazi u obzir, bez iznimke, samo na preporuku liječnika.
Kontaktirajte nas!
 

Stres-ehokardiografija varijanta je ergometrije koja uključuje i UZV srca. Pretraga spada u “uznapredovale” u obradi srčanih bolesti i dolazi u obzir, bez iznimke, samo na preporuku liječnika.

Ultrazvuk srca se provodi prilikom fizičkog opterećenja – varijanta s biciklom ili farmakološki – varijanta s lijekom za slabije pokretne pacijente (npr. zbog dobi, kukova, koljena i slično).

Njezina važnost je u tome da čak i nakon invazivne koronarografije (kroz “ruku” ili preponu”) može odrediti jeli primjerice potrebno ugraditi stent.

Kome je namijenjen pregled

Osobama kojima je učinjena ergometrija čiji je nalaz “dvojben”, osobama gdje postoji sumnja na bolest krvnih žila srca, a nije moguća ergometrija, osobama sa “dvojbenim” suženjima na bilo MSCT bilo invazivnoj koronarografiji te konačno određenim bolestima srčanih zalistaka.

Za pregled je obvezna preporuka liječnika.

Kako izgleda pregled

  • Snimanje ultrazvuka srca u mirovanju (orijentacijski)
  • Snimanje ultrazvuka srca za vrijeme test opterećenja na biciklu
  • Snimanje ultrazvuka srca neposredno nakon opterećenja
  • Analiza i usporedba rezultata te zaključak

Rizičnost pregleda: Riziko ovisi o općenitom kardiovaskularnom riziku, dakle što osoba ima manje kardiovaskularnih rizika (pušenje, visoki tlak itd.) to je i manji riziko za zloćudne aritmije i infarkt, no postoje i izuzeci kod prirođenih srčanih bolesti. Aktivno se prati rad srca unutar dozvoljenih parametara prema zdravstvenom stanju, dobi i spolu pacijenta. Ukoliko se pojave značajne promjene na ultrazvuku srca, u EKG-u ili krvnom tlaku, test se prekida ranije.

Kako se pripremiti za pregled

Za pretragu je potrebno doći natašte, a već dan prije potrebno je isključiti neke lijekovi koji bi mogli poremetiti rezultate pretrage (o tome ćemo vas rado informirati kada se odlučite na pretragu).

Kako bi bili što uspješniji, tako svaki naš pregled uključuje i uvodni razgovor za koji se možete prethodno pripremiti. Ukoliko uzimate ljekove napišite sami listu lijekova s dozama (koliko mg) te navedite vrijeme uzimanja lijeka. Pripremite medicinsku dokumentaciju vezanu uz povijest bolesti, osobito zadnji nalaz ultrazvuka srca, ergometrije i/ili koronarografije.

Dobra priprema je sportska obuća (dakle ne sandale, otvorena obuća, visoke cipele, balerinke, haljina itd.), ponesite nešto sa sobom za piti. Mobitel ugasite ili stavite na “bešumno” prije samog početka pretrage.

Podijeli s drugima!