Ergometrija

Ergometrija - pretraga se sastoji u promatraju ponašanja vašeg srca posredno, preko EKG-a i mjerenja tlaka tijekom napora. Kod nas se ergometrija pradi s vožnjom bicikla. Pretraga spada u “uznapredovale” u obradi srčanih bolesti i dolazi u obzir na preporuku liječnika.
Kontaktirajte nas!
 

Ergometrija – pretraga se sastoji u promatranju ponašanja vašeg srca posredno, preko EKG-a i mjerenja tlaka tijekom napora – popularno “test opterećenja”. Kod nas se ergometrija radi s vožnjom bicikla. Pretraga spada u “uznapredovale” u obradi srčanih bolesti i dolazi u obzir na preporuku liječnika. Na pretragu je dobro doći bilo natašte ili nakon laganog obroka (uglavnom tekućina), obući se sportski, a kod “dlakavog” poprsja dobro se prethodno obrijati, no to možemo učiniti i na licu mjesta za elektrode.

Pretragu nema smisla raditi bez prethodnog ili barem planiranog kardiološkog pregleda.

Kome je namijenjen pregled

Pregled je namijenjen prvenstveno osobama koje imaju povišen kardiovaskularni riziko (dakle bolesti kao šećerna bolest, pušenje, povišene masnoće, “stentovi” u obitelji) te imaju tegobe kao što su nedostatak zraka / zapuhivanje kod napora ili tegobe u prsima (pečenje, stezanje, pritisak i slično). Osobe koje su potpuno nepokretne ne mogu učiniti ovu pretragu.
Često se na pretragu javljaju i sportaši koji žele ocijeniti svoj kardiovaskularni “kapacitet”.
Pretraga nikako nije namijenjena kao jedna od početnih u obradi povišenog ili nereguliranog tlaka. Stoga, ukoliko dođete s povišenim tlakom (npr. > 170/100 mmHg), moguće je da ćemo vas zamoliti da najprije kod svojeg liječnika stabilizirate tlak te se zatim ponovno naručite kod nas.

Kako izgleda pregled

Svakih par minuta povećava se otpor koji trebate savladati tijekom vožnje bicikla, a broj okretaja koji pri tome trebate postići je 60 – 70. Tlak se mjeri automatski manšetom svake 2 – 3 minute. Ukoliko osjetite nekakve tegobe tijekom pretrage (osobito u prsima) javite nam bez ustručavanja. Ovisno o tome kakvi su vaši ostali parametri (tlak, EKG itd.) pretragu ćemo tada u kontaktu s vama nastaviti ili prekinuti.

Rizičnost pregleda: riziko ovisi o općenitom kardiovaskularnom riziku, dakle što osoba ima manje kardiovaskularnih rizika (pušenje, visoki tlak itd.) to je i manji riziko za zloćudne aritmije i infarkt, no postoje i izuzeci kod prirođenih srčanih bolesti.

Kako se pripremiti za pregled

Uzmite si dovoljno vremena za pripremu medicinske dokumentacije, osobito ako prvo puta dolazite kod nas.

Osobito je korisno sljedeće:

  • zadnji nalaz ultrazvuka srca
  • zadnji nalaz ergometrije
  • nalaz zadnje koronarografije (pregleda “žila” srca)
  • zadnji nalaz laboratorija (npr. masnoća u krvi)
  • zadnji EKG (kao slika, a ne očitanje)

Sve to pomaže nama i vama da pretraga bude uspješnija, da nalaz bude jasno uklopljen u vaš osobni kontekst te da sve kraće traje, a vi se posvetite što prije vama važnim aktivnostima.

Na pregled dođite ne prejedeni, najbolje neki lagani obrok ili samo tekućina. Obavezno popijte svoju terapiju za povišeni tlak, a ako ju inače uzimate kasnije tijekom dana, ponesite lijekove sa sobom.

Dobra priprema je sportska obuća (dakle ne sandale, otvorena obuća, visoke cipele, balerinke, haljina itd.), ponesite nešto sa sobom za piti. Mobitel ugasite ili stavite na “bešumno” prije samog početka pretrage.

Što očekivati nakon pregleda

Pretragom prvenstveno želimo saznati ima li znakova za značajna “zakrečenja” na žilama srca. Stručno se to zove “ishemija”. U takvom slučaju bi bila potrebna i daljnja obrada, dakle pregled “žila” i vjerojatno stent. Pri tome se “ishemija” ne mora nužno manifestirati tijekom pretrage, dakle pretraga ima svoja ograničenja. Iz istog razloga je važan poman odabir od strane liječnika koji upućuje pacijenata za ovu vrstu pretrage.

Nadalje, saznajemo kakav je naš kardiovaskularni “kapacitet” to jest, koliko % ste ostvarili u odnosu na žene / muškarce naše dobi, visine i težine. Saznajemo i kako se kretao naš tlak i puls kod optećerenja te da li je tijekom opterećenja bilo nekakvih poremećaja ritma srca (popularne “SVES”, “VES” itd.).

Podijeli s drugima!