EKG

Barem jedanputa u životu učinit ćemo EKG. Riječ je o pretrazi električne aktivnosti vašeg srca putem koje možemo vidjeti jeste li imali infarkt, imate li znakove za zadebljanje srčanog mišića, “sportsko” srce i još mnogo više.
Kontaktirajte nas!
 

Elektrokardiogram (EKG) je pretraga za sve i svakoga, barem jedanputa u životu učinit ćemo EKG.

Riječ je o pretrazi u kojoj električnu aktivnost vašeg srca putem elektroda prikazujemo i ispisujemo na uređaju. Može biti trokanalni ili potpuni – dvanaestkanalni.

Kome je namijenjen pregled

Na EKG-u možemo vidjeti jeste li imali infarkt, imate li znakove za zadebljanje srčanog mišića, “sportsko” srce i još mnogo više.

Otkrivamo informacije o trenutnom srčanom ritmu i broju otkucaja srca. Pomaže nam pri dijagnostici kardioloških poremećaja, posebno aritmija i ishemijske bolesti srca te može otkriti povećanje srčanih šupljina (pretklijetki), zadebljanje (hipertrofiju) klijetki i neka od stanja koja bi u budućnosti mogla biti kobna.

Neki od razloga za provedbu EKG-a su:

  • boli u prsima
  • osjećaja nepravilnosti rada srca
  • problemi s tlakom
  • nesvjestice
  • problemi s disanjem
  • u pripremi za određene operativne zahvate

Kako izgleda pregled

Pacijent je u ležećem položaju, golih prsa. Na udovima ruku i nogu postavljaju se 4 elektrode, a 6 elektroda postavlja se na gornji dio prsnog koša.

Na ovaj način se snima i zapisuje EKG na milimetarski papir. Pretraga je bezbolna i bezopasna.

Rizičnost pregleda: Pregled ne spada u rizične

Kako se pripremiti za pregled

Posebna priprema nije potrebna, EKG je moguće uvijek napraviti s time da je potrebno biti miran.

Preporučamo dolazak bez nakita, u odjeći koju nije teško skinuti te izbjegavati visoke čarape i uske hlače kako bi se olakšalo postavljanje elektroda.

Što očekivati nakon pregleda

EKG test se očitava odmah po završetku pregleda. Ovisno o rezultatu testiranja, kardiolog će vam sve objasniti i dati upute za dalje.

Podijeli s drugima!