Opstrukcija krvnih žila – stvaranje plaka

Ultrazvukom karotidnih arterija kod našeg pacijenta primjetili smo "meki" plak na stijenci ACI (arterije karotis interne). Utvrđen je ubrzan protok u istoj žili koji može biti znak značajnog začepljenja žile te rizikofaktor za moždani udar.
Kontaktirajte nas!
 

U ordinaciju se javio muškarac u dobi od 42 godine s omaglicama te tegobama u prsima tijekoma napora. Tegobe su se ponavljale zadnja 2 tjedna,više je puta zbog toga bio na hitnoj, no laboratorijski je isključen srčani udar.
Ne uzima nikakvu terapiju i nije do sada bio ozbiljnije bolestan, osim što je tlak bio graničan. Bolesnik je pušač u zadnjih 15 godina i sada puši 1 kutiju cigareta na dan. Pokušaji da prestane pušiti, do sada nisu urodili plodom.

Ultrazvukom karotidnih arterija prije 5 godina kod pacijenta su ustanovljeni plakovi od 1-2 mm, te mu je uz povišen kolesterol preporučen statin koji nije želio uzimati.
Kod sadašnjeg dolaska je putem krvi ponovno isključen infarkt srca. U EKG- u nije bilo osobitosti. Pacijentu su preporučeni ultrazvuk srca i ergometrija što je on i poslušao. Već prilikom UZV srca prikazala se oslabljena funkcija srca sa znakovima mogućeg zakrečenja žila. Tijekom testa opterećenja pacijent je dobio tegobe kao što ih inače ima te su se javile promjene u EKG-u koje su se sporo povlačile nakon prekida testa. Pacijent je zatim odmah upućen u bolnicu radi ugrađivanja stenta.

Zaključak

Rizikofaktori za srčani udar su uz povišeni tlak, pušenje ujedno i povišen kolesterol.

Galerija slika

Podijeli s drugima!