Otkriven benigni tumor srca

Najčešće se radi o slučajnom nalazu na ultrazvuku srca te je potrebno daljnje praćenje. Ponekad ih je teško razlikovati od ugrušaka. Dobra je vijest da je većina tumora na srcu dobroćudna!
Kontaktirajte nas!
 

EKG ukazao na povećanje lijevog atrija što je daljnjim postupkom upućivalo na pretrage vezane uz otkrivanje tumora srca.

Dijagnoza se obično postavlja kasno; simptomi i znakovi tumora srca oponašaju mnogo učestalije bolesti. Potvrđuje se ehokardiografijom, a biopsijom se određuje vrsta tumorskog tkiva. Transezofagealnom ehokardiografijom se uspješnije vizualiziraju atrijski tumori, a transtorakalnom tumori u ventrikulu. Ukoliko nalaz nije jasan, koriste se radionuklidne pretrage, CT, MR; rjeđe je potrebno koristiti kontrastnu ventrikulografiju prilikom kateterizacije srca. Biopsija se radi prilikom kateterizacije ili otvorene torakotomije.

U bolesnika s miksomom, zbog nespecifičnih simptoma, ehokardiografiji obično prethodi opsežna dijagnostika. Često se nađe anemija, trombocitopenija, leukocitoza, povišen C– reaktivni protein i γ–globulini. EKG može ukazivati na povećanje lijevog atrija. Rutinski RTG prsnog koša može pokazivati depozite Ca u miksomima desnog atrija ili u teratomima, vidljive u prednjem medijastinumu. Ponekad se miksomi otkrivaju kad se u kirurški uklonjenim embolusima nađu tumorske stanice.

Aritmije i srčano zatajivanje sa znakovima tuberozne skleroze ukazuje na rabdomiome i fibrome. Novonastali srčani simptomi i znakovi u pacijenata s poznatim ekstrakardijalnim malignitetima ukazuje na srčane metastaze; RTG prsnog koša može pokazivati neobične promjene srčane sjene.

Podijeli s drugima!